Jakie ciasta na Boże Narodzenie? Warianty tradycyjne, efektowne i bez pieczenia

Świąteczne wypieki spędzają wielu gospodyniom sen z oczu na długo przed świętami. Warto wcześniej przygotować się do obchodów Bożego Narodzenia i zaplanować ciasta, nawet jeśli ma się mało czasu. Z pomocą przyjdą sprawdzone przepisy na szybkie ciasta lub tradycyjne wypieki.

Tradycyjne ciasta Wigilijne - jakich wypieków nie może zabraknąć na świątecznym stole?

Tradycyjne ciasta na święta oparte są na kilku symbolicznych składnikach. Mowa o maku, bakaliach oraz miodzie. Według wierzeń mak zapewnia pomyślność w nadchodzącym roku oraz bogactwo. Bakalie są natomiast symbolem długowieczności i powodzenia. Na ich podstawie powstają najpopularniejsze ciasta goszczące na świątecznym stole. W wielu domach w tym okresie nie może zabraknąć makowca wypełnionego bakaliami czy sernika z rodzynkami maczanymi w rumie. 

W Polsce szczególnie popularnym wypiekiem w tym okresie jest tradycyjny piernik. Pomimo że skomercjalizowana wersja pierniczków traktuje je jako ozdoby choinkowe, czy jedne z wielu ciastek, w polskiej tradycji piernik jest symbolem bogactwa. Ciasto to zaczęto wypiekać już XVII wieku w Toruniu. Za symbolikę odpowiada przede wszystkim jego skład. Zawiera on składniki, które przez lata były w Polsce niedostępne w okresie PRL. Mowa o jakościowym miodzie czy korzennych przyprawach. Również kilkaset lat temu jedynie najbogatsi mogli pozwolić sobie na skosztowanie korzennego ciasta, z uwagi na egzotyczne przyprawy. Dziś piernik oraz ciasta pierniczki to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. 

Słodkości czy dzieła sztuki? Efektowne ciasta świąteczne, które zaskoczą gości

Dla wielu osób dobre ciasto świąteczne to nie wszystko. Oprócz tradycyjnych wypieków, które pojawiają się na stole każdego roku, warto zaserwować propozycję, która będzie nowością i pozytywnym zaskoczeniem dla gości. Można wykorzystać wiśnie w spirytusie i przygotować Wiśniową pokusę. Ten warstwowy wypiek składa się z makowego biszkoptu, na którym znajduje się warstwa budyniowa. Na nią wylewana jest najważniejsza warstwa, a więc wiśnie zatopione w galaretce. U góry powinna zostać położona warstwa z herbatników, na którą wylewa się polewę czekoladową. 

Odejście od tradycyjnego sernika i zaserwowanie wersji jagodowej, która przypomina cukiernicze dzieło sztuki, z pewnością zyska przychylność rodziny. Masę sernikową serwuje się na zimno. Do sera twarogowego wystarczy dodać jagody mrożone. Na górę warto dodać piankę truskawkową. Całość spoczywa na spodzie z kruszonych herbatników. 

Ciasta świąteczne bez pieczenia - idealna propozycja deserów dla zabieganych

Ciasta bez pieczenia mogą być równie smaczne, jak tradycyjne, które wyszły z piekarnika. Wystarczy jedynie odpowiednio dobrać jakościowe składniki, aby ekspresowo stworzyć efektowny deser, który zaskoczy całą rodzinę. Robi się je dosłownie w kilkanaście minut. Powinny być przechowywane w lodówce, aby stężały czy nabrały odpowiedniej konsystencji. Ciasta świąteczne bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących. 

Ciasto raffaello, jeden z przebojów świątecznych. Pomimo że nie jest to tradycyjny wypiek, biały kolor przywodzi na myśl śnieg. Herbatniki przekładane są masą przypominającą popularny słodycz. Składa się ona z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, żółtek, cukru oraz ewentualnie likieru kokosowego. Podczas przekładania ciasteczek masą nie można zapomnieć o posypywaniu ich obficie wiórkami kokosowymi. 

Ciasto kawowe - do jego wykonania wystarczą cztery składniki: kawa rozpuszczalna (np. Nescafé), śmietana kremówka, herbatniki, cukier puder. Kremówkę mieszamy z cukrem oraz rozpuszczoną wcześniej kawą i otrzymaną masą przekładamy herbatniki. Górę można oprószyć dodatkowo kakao. 

Czekoladowe ciasto z mascarpone można podać również jako tort. Podstawą będą herbatniki. Masą zaś mascarpone z masą krówkową i dodatkiem żelatyny. 

Ciasta na Boże Narodzenie w wersji bezglutenowej - 3 zdrowe i pyszne inspiracje dla alergików

Osoby będące na diecie bezglutenowej również mogą cieszyć się tradycyjnymi ciastami w wersji nowoczesnej. Dzięki temu nie będą samotne przy stole świątecznym, gdy reszta rodziny będzie zajadać się smakołykami

1. Ciasto czekoladowe (z buraka). Jest to doskonała opcja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Samego buraka nie czuć w smaku, nadaje on ciastu jednak wilgoci, dzięki czemu będzie świeże przez całe święta. Wystarczy buraki ugotować i zetrzeć na tarce, następnie dodać sorgo oraz melasę z chleba świętojańskiego. Kolejnymi składnikami będą: soda, przyprawy korzenne odpowiednie na diecie bezglutenowej (można omijać gotowe mieszanki i samemu ją skomponować) oraz jakościowy olej. Składniki wystarczy ze sobą połączyć, a następnie upiec. Efekt "wow" gwarantowany!

2. Tradycyjne pierniczki (ale bez glutenu). Czy można przygotować alternatywne pierniki, które będą równie smaczne, jak te tradycyjne? Oczywiście, że tak. Niezbędna będzie wegańska margaryna, mąka jaglana, bezglutenowy proszek do pieczenia, soda, mąka z tapioki oraz mąka kukurydziana. Można wykorzystać własną mieszankę korzennych przypraw. 

3. Bezglutenowy piernik z banana. Zamiast mąki, podstawą w tym przepisie będzie banan. Wystarczy go rozgnieść, dodać olej, cukier, passatę pomidorową (która nada wilgoci), mąkę ryżową, z sorgo, sodę oraz przyprawy. Będzie puszysty, a jednocześnie zachowa wilgoć przez całe święta. 

Wisienka na torcie, czyli jak udekorować świąteczne ciasta?

Pomysłów na to, jak udekorować świąteczne ciasto jest mnóstwo. To jeden z najbardziej komercyjnych okresów w roku, dlatego sklepy kuszą kolorowymi ozdobami lukrowymi, gwiazdkami, posypkami i innymi akcesoriami cukierniczymi. Podstawową dekoracji ciast są polewy. Boże Narodzenie obchodzimy zimową porą, dlatego w tym czasie czekoladowe czy lukrowe wykończenie smakuje wyjątkowo. Oprócz rozpuszczonej czekolady warto dodać bakalie, szczególnie na górę piernika. Sternik można udekorować warstwą cynamonu i ozdobami wyciętymi w pomarańczy (np. rozety, kwiaty). W dekoracji ciast sprawdzą się również pozostałe przyprawy korzenne, szczególnie goździki, laski cynamonu czy anyż. Można stworzyć z nich symetryczne estetyczne kompozycje. 

Dekorując świąteczne ciasteczka, warto wykorzystać bogactwo ozdób. Podstawą jest tradycyjny lukier. Do niego przykleją się wszystkie kolorowe posypki. Takie ciasteczka będą wyglądać estetycznie nie tylko na stole świątecznym, ale również zawieszone na choince. 

Świąteczne ciasteczka: korzenne propozycje, które przypadną do gustu każdemu!

Przepisów na korzenne ciasteczka jest mnóstwo, część z nich dotyczy ciastek, które muszą leżakować, aby zmięknąć do świąt. Najprostsze to te wykonane z mąki, miodu, przypraw korzennych, masła, cukru oraz jajek. Produkty te wystarczy zagnieść ze sobą i upiec. Ciasteczka są od razu miękkie, dlatego można je wykonać nawet dzień przed Wigilią. 

Ciasta na Boże Narodzenie to obowiązkowy element polskiego stołu. Osobom zapracowanym rekomendowane są ciasta na szybko, które można wykonać bez pieczenia. Oprócz tradycyjnych wypieków można umieścić na stole ciasto, które przełamie nieco tradycję i z pewnością zasmakuje rodzinie. 

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci