Lekkie sałatki na wigilijny stół - 5 lekkostrawnych przepisów na pyszne i łatwe dania

post image - Lekkie sałatki na wigilijny stół - 5 lekkostrawnych przepisów na pyszne i łatwe dania

Wigilia to wyjątkowy czas. Tego dnia spotykamy się z całą rodziną przy pięknie nakrytym stole. Pojawia się na nim talerzyk dla niespodziewanego gościa oraz liczne potrawy wigilijne. Oprócz tradycyjnych dań tj. czerwony barszcz z uszkami, pierogi oraz karp doskonale sprawdzi się lekka sałatka. Możemy wykonać ją z wielu zdrowych oraz smacznych składników. Klasykiem jest sałatka jarzynowa z majonezem. Poniżej znajdziemy więcej ciekawych propozycji przepysznych sałatek na Święta Bożego Narodzenia.

Lekkie sałatki na Święta – zimowe smaki zamknięte w apetycznych półmiskach

Tradycyjne, polskie dania wigilijne dla wielu osób mogą okazać się stosunkowo ciężkie – podobnie jak dania podawane w pierwszy oraz drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Uszka, pierogi, kapusta z grochem oraz ogrom ciast są przepyszne. W kolejne świąteczne dni dołączą gołąbki z ryżem oraz mięsem, nadziewana kaczka czy też gęsina. Warto już od pierwszego dnia zadbać o to, aby zarówno domownicy, jak i goście, mogli skosztować nieco lżejszych potraw. Doskonale sprawdzą się wykwintne sałatki na święta serwowane w eleganckich szklanych i porcelanowych półmiskach – mieszane lub układane warstwami.

Z czego zrobić sałatki na Święta Bożego Narodzenia? Polacy lubią świętować na bogato. Coraz częściej na pierwszym miejscu stawiamy jednak na zdrowie. W sałatkach nie powinno zabraknąć świeżych warzyw (Biedronka oferuje je w niskiej cenie), owoców, ziaren, orzechów oraz zdrowych olejów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Doskonale sprawdzą się dodatki tj. cytrusy bogate w witaminę C. Możemy także sięgnąć po kiszone warzywa, np. czerwone buraczki czy rzodkiewki, które będą ciekawym akcentem kolorystycznym.

Lekka sałatka z makaronem w świątecznym wydaniu – prosto, smacznie i do syta!

Lekka sałatka z makaronem z pewnością dorówna klasycznej sałatce jarzynowej. Do jej zrobienia możemy użyć różnego rodzaju makaronu lub uszek. Po schłodzeniu do makaronu lub uszek dodajemy jajka, kiszoną rzodkiewkę, odrobinę jabłka, groszek oraz dużą ilość koperku. Całość łączymy z majonezem i doprawiamy pieprzem oraz solą. Jeśli chcemy, aby ta oryginalna sałatka była nieco lżejsza, możemy część majonezu zastąpić naturalnym jogurtem. Dla lepszego smaku można wówczas dodać odrobinę łagodnej musztardy. Tego rodzaju przystawka wyśmienicie sprawdzi się również na przyjęcia tj. urodziny, parapetówka czy też andrzejki.

Sałatka do ryby – lekka surówka do rybnego dania z patelni lub piekarnika

Lekka sałatka do ryby może być zrobiona z roszpunki lub rukoli. Grudzień to doskonała okazja, aby sięgnąć po jarmuż. Wyglądem oraz smakiem przypomina on nieco sałatę. Warzywo to ma mnóstwo wartości odżywczych. W przeciwieństwie do wielu rodzajów sałat, jarmuż znacznie dłużej zachowuje świeżość – także po dodaniu dressingu. Lekka sałatka na kolację z jarmużem sprawdzi się wyśmienicie zarówno ze względu na walory smakowe, jak i estetyczne.

Jarmuż z dodatkiem sera fety, owoców granatu oraz orzechami włoskimi doprawiony olejem lnianym, sokiem z pomarańczy, solą oraz pieprzem doskonale będzie pasował do świeżo upieczonej ryby tj. karp, dorsz czy sandacz. Smaczne świeże ryby w atrakcyjnej cenie kupimy w sklepie Kaufland. Do dania możemy podać białe wino. Sałatka z jarmużu to dość oryginalne połączenie regionalnego warzywa z egzotycznymi owocami – bogate w witaminy oraz minerały. Dodatek do ryby w tej postaci pozytywnie wpłynie na nasz układ trawienny.

Lekka sałatka z ryżem – pomysł na świąteczną kolację w wydaniu fit

Lekka sałatka z ryżem i tuńczykiem, którą możemy wykonać w kilkanaście minut (łącznie z gotowaniem ryżu) przypadnie do gustu wielu gospodyniom. Do jej zrobienia potrzebujemy trzy składniki: torebkę ugotowanego ryżu, puszkę tuńczyka w oleju (warto sprawdzić, czy w Lidlu ma miejsce promocja na tuńczyka) oraz puszkę kukurydzy. Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Sałatkę z ryżem podajemy na zimno. W myśl zasady zero waste do ryżu wsypujemy tuńczyka wraz z olejem. Pomimo tego, że danie to składa się jedynie z trzech składników, smakuje ono wyśmienicie.

Lekka sałatka z pora – idealny towarzysz świątecznych dań z rybą w roli głównej

Lekka sałatka z pora jest popularna w wielu domach. Możemy ją podawać nie tylko od święta, ale także w zwykłe dni. To doskonały dodatek do chleba lub mięsa. Do jej wykonania potrzebujemy świeżego pora, pieczarek, jajek oraz koperku. Pora kroimy w cienkie krążki. Jajka gotujemy i siekamy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy. Wszystkie składniki łączymy z drobno posiekanym koperkiem i majonezem, który możemy zrobić samodzielnie, oraz doprawiamy pieprzem i solą. Lekkostrawne dania na święta w postaci smażonych ryb doskonale sprawdzą się z tą przepyszną sałatką z pora oraz pieczarek.

Sałatka z czerwoną fasolą – ekspresowy przepis, który pokocha cała rodzina

Lekka sałatka z czerwoną fasolą dostarczy nam odpowiednią ilość białka. Świeży pomidor oraz listki bazylii nadadzą jej niesamowitej delikatności. Fasolkę należy odcedzić oraz połączyć z pokrojonym w grubą kostkę pomidorem oraz drobno posiekaną czerwoną cebulą. Całość doprawiamy listkami bazylii, octem, oliwą z oliwek oraz przyprawą chili. Lekka sałatka na Wigilię w tej postaci będzie miłym akcentem nawiązującym do kuchni meksykańskiej. Możemy ją wykorzystać jako nadzienie do tortilli lub podać z nachosami, które znajdziemy m.in. w sklepie Dino. W ten sposób Wigilia nabierze bardzo nowoczesnego charakteru. 

Lekkostrawne dodatki do sałatek – 3 pomysły na lekkie i uniwersalne sosy sałatkowe

Lekkie sałatki na święta możemy doprawić różnego rodzaju sosami. Do ich wykonania możemy potrzebować składników tj.:

  • olej rzepakowy, oliwa z oliwy, olej z orzechów włoskich, olej lniany itp.;
  • majonez;
  • keczup;
  • musztarda;
  • ocet jabłkowy lub balsamiczny;
  • jogurt naturalny;
  • sok z cytryny lub z pomarańczy;
  • zioła tj. koperek, pietruszka czy też bazylia.
  • Jak umiejętnie połączyć te składniki, aby powstał wyśmienity sos do sałatki? Inspiracji możemy szukać na blogach kulinarnych. Oto najpopularniejsze sosy do sałatek:

    • sos z oliwy z oliwek, octu, musztardy oraz miodu – możemy użyć go do zielonej sałaty, szpinaku oraz jarmużu; aby sałatka miała oryginalny smak, do sosu możemy dodać odrobinę zmiksowanych owoców tj. mango czy truskawki;
    • sos jogurtowo-czosnkowy (z dodatkiem majonezu) – idealny jako dressing do zielonej sałaty, gotowanych warzyw podawanych na zimno tj. kalafior, brokuły, kalarepa, sałatki włoskiej (z serem, wędliną oraz jajkiem) czy też sałatek makaronowych;
    • sos jogurtowo-pomidorowy – sprawdzi się w przypadku sałatek z surowych warzyw z dodatkiem sera lub owoców morza.
    • Pyszne sałatki na Święta mogą być wynikiem eksperymentu – z produktów, które kupimy w atrakcyjnej promocji. Różnorodne dressingi możemy łączyć ze świeżymi oraz gotowanymi warzywami, jak i niektórymi owocami. Aby były one bardziej pożywne, możemy dodać do nich sery, wędlinę oraz ryby. Możliwości jest mnóstwo. Wystarczy odrobina wyobraźni oraz chęci do poznawania nowych, oryginalnych smaków.

      Kategorie

      Ostatnie wpisy

        Aktualne wiadomości handlowe sieci