Dobrym pomysłem na wegańską imprezę są pasty kanapkowe. Można je zjeść zarówno z nachosami lub z pieczywem. Ze stołów najszybciej znika guacamole, czyli pasta z awokado, kolendrą, limonką, szalotką i papryczką chili. Jeśli chcecie zaskoczyć gości zróbcie tapenadę – czyli pastę z czarnych oliwek. Wystarczy umieścić w blenderze kielichowym szklankę drylowanych czarnych oliwek, łyżeczkę kaparów, dwa ząbki czosnku, szczyptę soli, pół łyżeczki pieprzu i pięć łyżek dobrej oliwy z oliwek. Całość należy zmiksować i podawać ze świeżym pieczywem.
Sprawdzoną przekąską na imprezę bądź rodzinny seans przed telewizorem są wegańskie nuggetsy. Zamiast mięsa z kurczaka, rolę główną odgrywają tu grzyby – pieczarki lub boczniaki. Wystarczy pokroić wybrane grzyby na kawałki o grubości ok. 2 centymetrów. Do 5 łyżek mąki z ciecierzycy (lub jaglanej) dodaj pół szklanki wody, szczyptę pieprzu cayenne oraz soli i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą łyżkę suszonego oregano i bazylii, łyżeczkę papryki słodkiej i ostrej, dwie łyżki płatków drożdżowych, łyżkę siemienia lnianego, sproszkowany czosnek i łyżkę wegańskiego parmezanu. Grzyby zanurz w masie z ciastem, a potem dokładnie obtocz w przyprawach. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Spokojnie! Wcale nie musi to być bomba kaloryczna. Jeśli dbacie o linię, zamiast smażyć – umieśćcie panierowane grzyby w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza na 15-17 minut.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, sięgnijcie po wegańskie ciastka bananowe. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie ciastek zajmie tylko kilka chwil. Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dużego banana rozgnieć widelcem. Do przygotowania ciastek najlepiej nadają się dojrzałe banany - czyli takie, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami. Są słodsze i bardziej miękkie. Dodaj do niego ok. 100 gramów płatków owsianych, 60 gramów rozdrobnionych orzechów włoskich, garść rodzynek, odrobinę soli i łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj składniki. Teraz uformuj niewielkie kulki, umieść na blasze do pieczenia i spłaszcz na grubość ok. 1 cm. Piecz 20 minut. Podawaj po ostudzeniu.